Partnerji projekta PEMURES so se na konferenci, ki se je odvijala 8. maja v Güssingu, srečali s 87. predstavniki gospodarstva,  kot tudi župani iz Slovenije in Avstrije, s katerimi so vzpostavili nove poslovne odnose. Namen otvoritvene konference projekta “PEMURES” (Penetrating the Energy Market by up to now Unused Energy Sources) je spodbujanje k izrabi še neizkoriščenih virov v naši regiji.

“S tem smo povečali trajnostno in učinkovito rabo prostora, hkrati pa nismo vstopili v konkurenčen odnos s proizvodnjo hrane” je dejal direktor podjeta GET (Güssing Energy Technology) dr. Richard Zweiler. V okviru projekta je bil po zgledu EEE (Europäisches Zentrum für erneuerbare Energie GmbH) in GET v Ljutomeru ustanovljena pisarna “COVE”, ki predstavlja kompetenčni center za obnovljive vire energije z namenom podpore pri dolgoročnem prehajanju regije na obnovljive vire energije.

 

Na konferenci so ugledni predavatelji iz Slovenije in Avstrije predstavili možnosti izrabe hitrorastočih rastlin, bioloških odpadkov, geotermalne energije in priložnosti za občine. Župan Güssinga (Avstrija) Vinzenz Knor in županja Občine Ljutomer Olga Karba sta spregovorila o priložnostih in ovirah v kontekstu rabe obnovljivih virov energije.

 

Zanimanje mnogih slovenskih občin ni tako veliko le zaradi bogatih izkušenj in realizacije številnih referenčnih projektov na avstrijski strani, temveč tudi zato, ker so mnogi uspešni demonstracijski projekti v Avstriji zelo primerni tudi za decentralizirane, regionalne strukture v Sloveniji.

 

Prebivalci Občine Ljutomer tako na primer v največji meri še zmeraj uporabljajo fosilna goriva, vendar je industrijski sektor obsežnejši in tudi pogoji so že danes občutno boljši kot so bili pred 25. leti v Güssingu.

 

“Do konca leta 2014 bodo predstavljene nadaljnje možnosti kot je na primer “Kmet kot dobavitelj energije” in tudi čezmejna Bela knjiga o obnovljivih virih energije, ki bo vsebovala nove zamisli za prihodnost” je povedal vodja projekta PEMURES Christian Doczekal.

 

Na spodnji povezavi se nahaja video posnetek konference:

 

Tukaj lahko brezplačno prenesete gradiva predavanj:

 

1 – Model Güssing (Richard Zweiler)

2 – Predstavitev projekta PEMURES (Richard Zweiler, Rok Sunko)

3 – Regionalni energetski koncept (Manfred Hotwagner, Rok Sunko)

4 – Hitrorastoče rastline (Christian Pinter)

5 – Biološki odpadki (Miran Lakota)

6 – Priložnosti in ovire (Olga Karba)

7 – Neizkoriščeni resursi (Manfred Hotwagner)

8 – Zakonodaja na področju gozdov in hitrorastočih rastlin v Sloveniji (Gregor Božič)

9 – Primeri dobrih praks v Sloveniji in Avstriji (Zweiler, Sunko)

10 – Primer geotermalne energije (Bernd Böchzelt)

11 – Elektrarna na biomaso Güssing in 2. generacija goriv (Richard Zweiler)

 

 

Scroll to top